Ilmapartiota etänä 2020

MMXX-merkki ommellaan partiopaidan oikeaan hihaan.

Ilmapartiota voi käydä myös etänä. Malmin Tuulenkävijät on laatinut joukon ilmapartiohenkisiä aktiviteetteja etänä tehtäviksi. Kaikki mukana olleet saavat MMXX-merkin muistoksi poikkeuksellisesta partiovuodesta 2020. Merkki on tarkoitettu kaikille perhepartiolaisista aikuisiin. Saat merkin, kun olet tehnyt aktiviteetteja vähintään seuraavasti.

  • Perhepartiolaiset: 4 kpl
  • Sudenpennut: 5 kpl
  • Seikkailijat: 6 kpl
  • Tarpojat: 7 kpl
  • Samoajat: 8 kpl
  • Vaeltajat ja aikuiset: 9 kpl

Voit pyytää apua aktiviteettien tekemiseen oman partioryhmäsi johtajalta. Ryhmät voivat myös päättää tehdä aktiviteetteja yhdessä samanaikaisesti. Nuorimpien partiolaisten kannattaa tehdä aktiviteetteja yhdessä oman huoltajansa kanssa…ja myös huoltaja voi suorittaa merkin! Aktiviteetteja tehdään aina omat taidot huomioiden.

Aloita tekemällä suunnitelma. Hyvä tahti on tehdä yksi aktiviteetti viikossa. Toki enemmänkin saat tehdä, jos ehdit. Suunnitelma on lista aktiviteeteista, jotka haluat suorittaa, ja päivämäärät, jolloin aiot suoritukset tehdä. Lähetä suunnitelmasi partioryhmäsi johtajalle.

Raportoi valmiit aktiviteetit oman ryhmäsi johtajalle tai sähköpostitse osoitteeseen mmxx@ilmapartio.fi. Kaikkia aktiviteetteja ei ole pakko raportoida kerralla, vaan voit tehdä ilmoituksia sitä mukaa, kun aktiviteetit valmistuvat. MMXX-merkin saat, kun olet tehnyt vähintään ikäkautesi mukaisen määrän aktiviteetteja. Merkki kiinnitetään partiopaidan oikeaan hihaan kaikissa ikäkausissa.

Oletko jostain toisesta lippukunnasta? Tämä suoritus on avoin kaikille, joten myös muut kuin tuulenkävijät voivat osallistua MMXX-merkkiin. Raportoi kaikki tekemäsi aktiviteetit kerralla sähköpostitse yllä olevaan osoitteeseen. Laita mukaan yhteystietosi, ikäkautesi ja oma lippukuntasi.

Someta MMXX:stä tägeillä #mmxxmerkki #ilmapartio #etäpartio #partioscout

Muista pitää partiohuivia!

Hauskaa etäilmapartiota kaikille!

Aktiviteetit

1. Pidä yhteyttä

1) Osallistu partioryhmäsi etäkokoukseen tai pidä muuten yhteyttä partiokaveriisi.
2) Ota yhteyttä sukulaiseesi tai ei-vielä-partiolaiseen kaveriisi. Kerro hänelle että olet suorittamassa etäpartiota.

Yhteyttä voit pitää eri kanavissa: soittamalla, whatsappissa, somessa, radiolla, sähköpostitse, kirjeitse…

3) Vartiot voivat testata ennen kännykkäaikaa partiossa yleistä soittorinkiä. Sopikaa tästä vartionjohtajan kanssa, joka koordinoi ringin. https://fi.scoutwiki.org/Soittorinki

Raportointi: Kerro milloin, kehen ja miten pidit yhteyttä.

2. Bongaa

Netissä: seuraa WWF:n Luontoliveä: https://luontolive.wwf.fi/

Kotona: bongaa 5 erilaista lintua ikkunasta.

Luonnossa: katso havainnointiohjeet Lasten Lintuviikosta: https://www.birdlife.fi/tapahtumat/lasten-lintuviikko/

Raportointi: Valokuvaa havaintojasi tai ota kuva talteen tietokoneen ruudulta. Tunnistitko linnut?

3. Eväsretkelle

Tee eväät ja eväsretki parvekkeelle, vintille, pihalle tai muuhun jännittävään paikkaan, jossa et yleensä kovin paljon käy.

Raportointi: Haasta itsesi kokkina, ota kuva evästarjoilusta ja kerro, mikä oli hyvää!

4. Leikitään & pelataan

Keksi uusi leikki, lauta- tai korttipeli tai laulu (myös laulun uudelleensanoitus). Voit miettiä, pystytkö hyödyntämään pelissä tai leikissä kotoa löytyviä kierrätettäviä materiaaleja tai jotain vanhoja tarpeettomia esineitä. Esittele keksimäsi perheenjäsenillesi ja leikkikää, pelatkaa tai laulakaa yhdessä. Voitte myös pelata peliä etänä partio- tai muiden kavereidesi kanssa. 

Raportointi: Kerro millaisen leikin, lautapelin tai laulun keksit.

5. Epidemologisia erityiskysymyksiä

1) Tutki mitä karanteeni tarkoittaa: mistä sana tulee ja miten entisaikoina karanteenissa on toimittu ja siitä ilmoitettu. Opettele tunnistamaan merenkulun karanteenilippu.
2) Etsi verkosta (esimerkiksi Helsingin kaupungin sivut), mitä ohjeita karanteenissa olemisesta on annettu.
3) Ota selvää, kuinka partiolaiset maailmalla ovat osallistuneet epidemian rajaamiseen tai sairastuneiden hoitamiseen.

Varmistu lähteiden luotettavuudesta. 

Raportointi: Askartele tai piirrä karanteenilippu. Ota lipustasi valokuva. Jaa löytämäsi tieto ja kerro mistä se on löydetty. 

6. Haaste 24

Tee jotain seuraavista asioista 24 tuntia yhteen menoon:

  • olet makuupussissa
  • valvot
  • olet kotiin rakentamassasi majassa tai teltassa
  • valloitat sohvan
  • olet parvekkeella tai pihalla (varaa tähän yöpymisvälineet, eväät, lämmintä juotavaa, lämmin pukeutuminen, lukemista tai muuta ajanvietettä)
  • keksi oma asia, jota voit tehdä mukavasti ja turvallisesti 24 tunnin ajan

Voit tehdä haastetta samanaikaisesti vartiotovereidesi kanssa, ja pitää heihin yhteyttä suorituksen aikana.

Raportointi: Kerro mitä teit ja ota itsestäsi selfie, kun aloitat, kun 12 tuntia on kulunut ja kun 24 tuntia on kulunut.

7. ···· · ·−· ·−· ·− / −− −−− ·−· ··· ·

Morsetus on vanha ja perinteinen viestintätapa. Morsetusta käytetään radioviestinnässä sekä merellä laivasta toiseen viestitysvaloa vilkuttamalla tai äänimerkein.

1) Tutustu morsetuksen historiaan. https://www.sral.fi/2019/03/18/sahkotys-2/

2) Tutki morseaakkosia ja tee oma nimesi paperille pisteiden ja viivojen avulla. Opettele oma nimesi morseaakkosilla. https://fi.scoutwiki.org/Morsen_aakkoset

3) Morseta! Mene sivulle http://morsecode.me. Ruudun alareunan [key]-napilla, näppäimistön välilyönnillä tai piste-näppäimellä saat aikaiseksi morsetusäänen. Lyhyt painallus tekee pisteen, pitkä viivan. Kanavalla voi olla muitakin morsettajia. Odota siis, että kanavalla tulee hiljainen hetki, jolloin on sinun vuorosi kokeilla.

  • Morseta erilaisia kirjaimia. Aloita helpoilla E, T, A, N, I ja M.
  • Kirjoita ruudulle morsettamalla sanat hei, moi ja aamu.
  • Morseta oma etunimesi.

Raportointi: Lähetä ystävällesi lyhyt viesti morseaakkosilla kirjoitettuna. Mikä on koko nimesi morseaakkosilla?

8. Spottaa

Spottaaminen on lentokoneiden bongailua taivaalta tai lentokentiltä ja niiden valokuvaamista. Harjoittele spottaamista verkossa. Mene Flight Radar 24 -verkkosivulle ja valitse kartalta lentokenttä (esimerkiksi suomalainen). Tutki kentälle lentäviä koneita. Mistä ne ovat lähteneet tai minne menossa? Löydätkö kartalta erityyppisiä lentolaitteita (matkustaja- tai rahtikoneita, helikoptereita, pienkoneita, purjelentokoneita, kuumailmapalloja…) Etsi verkosta löydätkö valokuvia juuri seuraamistasi lentolaitteista esimerkiksi rekisteritunnuksen perusteella.

Linkkejä:
https://www.flightradar24.com
https://www.airliners.net
https://www.airplane-pictures.net
https://www.planepictures.net

Raportointi: Kerro valitsemasi lentokenttä ja mitä koneita seurasit. Millaisia erilaisia lentolaitteita löysit? Löysitkö niiden kuvia?

9. Valovuosien päähän ja takaisin

Tähän aktiviteettiin tarvitset puhelimeen tai tablettiin SkyView® Lite -sovelluksen tai vastaavan. Tarvitaan siis sovellus, joka näyttää tähtien, planeettojen ja tärkeimpien satelliittien oikeat sijainnit taivaalla.

Kotona ikkunasta:

1) Etsi ainakin kahdeksan seuraavista tähtikuvioista: Otava, Pieni karhu, Leijona, Kaksoset, Ajomies, Kassiopeia, Joutsen, Karhunvartija, Neitsyt, Kirahvi, Ilves, Krapu, Ajokoirat, Herkules, Kefeus, Sisilisko, Lyyra ja Etelän risti.
2) Mitä planeettoja löydät?
3) Etsi kansainvälinen avaruusasema ISS ja avaruusteleskooppi Hubble.

Jos sovellus näyttää tähtikuvioille englanninkieliset nimet, voit esimerkiksi wikipedian tai googlen avulla kääntää nimiä.

Tutustu myös Ursan tähtikarttaan: https://www.ursa.fi/taivaalla/tahtikartta.html

Ulkona illalla kirkkaalla säällä: mitä tähtikuvioita löydät paljaalla silmällä? Tarkista löytösi sovelluksen avulla.

Satelliitti: Askartele maitotölkistä ja muista kotoa löytyvistä materiaaleista CubeSat-satelliitti. Muista värittää ja koristella satelliitti ja antaa sille nimi. Valmiin satelliitin voit ripustaa vaikka huoneesi kattoon. Ota mallia suomalaisista CubeSat-satelliiteista esimerkiksi sivulta https://fi.wikipedia.org/wiki/Aalto_(satelliittisarja)

Raportointi: Ota sovelluksen ruudulta kuvankaappaus mieleisestäsi tähtikuviosta. Valokuvaa askartelemasi satelliitti.

10. Onko lentokeliä?

Junior-piloteille: Ota ylös oman paikkakuntasi sääennuste viidelle seuraavalle päivälle osoitteesta https://www.ilmatieteenlaitos.fi. Käytä kunkin päivän ennusteena säätä klo 12.

Tee säähavainto viiden seuraavan päivän aikana klo 12. Ota ylös

  • lämpötila
  • pilvisyys asteikolla 1) pilvetön, 2) taivas enimmäkseen näkyvissä, 3) enimmäkseen pilviä, 4) täysin pilvistä eli ei taivasta näkyvissä
  • tuulen voimakkuus asteikolla 1) tyyni, 2) kevyt (pienet oksat heiluvat puissa), 3) kova (puiden rungot heiluvat ainakin latvasta)

Merkitse ylös eroaako havaintosi ennusteesta ja miten tai paljonko.

Senior-piloteille: Mene verkkosivulle https://www.ilmailusaa.fi

1) Tutustu erilaisiin sääkarttoihin.
2) Tutustu lentopaikkojen säätietoihin. Opettele tulkitsemaan METAR- ja TAF-sanomia.
3) Valitse kaksi lentokenttää Suomesta. Tee näiden välille lentoreitti ja tee reitin sääennuste seuraavalle päivälle klo 12-13Z (lentopinnoille): lämpötila, tuuli, pilvet, ilmankosteus ja sade.

Linkkejä:
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-metar-sanomat
http://www.urheiluilmailu.com/?page_id=1340

Raportointi: Juniorit raportoivat kirjanpidon säähavainnoista. Seniorit raportoivat valitsemansa lentoreitin ja sen sään.

11. Lennätä

Suunnittele oma paperilennokki. Taittele ja väritä se. Miten pitkälle saat lennokin lentämään? Halutessasi voit valmistaa lennokin myös muusta materiaalista.

Raportointi: Ota valokuva lennokista. Miten pitkälle sait sen lentämään?

12. Rakenna

Kokoa lentokoneen tai muun lentohärvelin pienoismalli.

Raportointi: Ota kuva rakennussarjasta kun alotat kokoamisen. Valokuvaa myös valmis pienoismalli. Miksi valitsit juuri kyseisen mallin? Mikä rakentamisessa oli helppoa tai vaikeaa?

13. Nojatuolitiimaa

Tähän aktiviteettiin tarvitset tietokoneellesi lentosimulaattorin tai online-simulaattorin esimerkiksi osoitteessa https://www.geo-fs.com.

Junior-pilotit: Tee ainakin kaksi seuraavista:

  • Opettele tunnistamaan ja lukemaan seuraavat lentokoneen mittarit: keinohorisontti, korkeusmittari ja nopeusmittari.
  • Opettele lentoonlähtö.
  • Opettele lentämään kaarto siten, että kaarrat lentokoneella 360 astetta nopeuden ja korkeuden säilyessä samana.
  • Opettele laskeutumaan lentokentälle.

Senior-pilotit: Tee lentosuunnitelma kahden suomalaisen lentokentän välille. Huomioi matkalla vallitsevat sääolosuhteet. Lennä lento noudattaen oikeita lähestymismenetelmiä. Tallenna lento simulaattorille, mikäli mahdollista.

Tietoa Suomen lentopaikoista: https://lentopaikat.fi
Lentokenttien lähestymiskartat: https://www.ais.fi/ais/aip/fi/index.htm

Raportointi: Ota itsestäsi selfie simuloidun lentokoneesi ohjaamossa. Senior-pilotit esittävät lisäksi lentosuunnitelmansa ja mahdollisen toteutuneen lennon trackin simulaattorilta.

14. Lentävä matto

1) Ota mukava asento ja tilaa lippukunnan YouTube-kanava https://youtube.com/ilmapartio
Katso kanavalta ensin vaellus- tai leirivideo.

2) Suuntaa lentävä mattosi tämän jälkeen Suomen Ilmailumuseoon Vantaalle ja tapaa kaksi kuuluisaa lentokonetta.
Konna: https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-museoihin-suomen-ilmailumuseon-konna/
Junnu: https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-museoihin-suomen-ilmailumuseon-junnu/

3) Ohjaa mattosi lopuksi kotikenttävierailulle. Tuulenkävijät esittelevät MMXX-videolla sinulle Malmin lentokenttää.

Raportointi: Tee MMXX-videolla annetut tehtävät.